S01E21: ASTRID LINDGREN


Det är äntligen fredag och den här veckan listar Anders och Elin ingen mindre än hela Sveriges darling; Astrid Lindgren. Vi blir lite politiska, men det är svårt att undvika i dessa tider och svårt att komma från när man pratar om hur Astrid var och vilka värderingar hon hade.

3 kommentarer

 1. Jonny säger:

  Topp 3 hittills, tillsammans med emoavsnitten. Höjdpunkten var Elins beskrivning av yolo-douchebag-Alfred = irl-garv.

  Något som hade vart intressant är en Topp 5 om era fem lyckligaste stunder, men emokvoten kanske är fylld för denna säsong? 🙂

 2. ReDead säger:

  Bra avsnitt! Håller med om Ronja på förstaplatsen, men förmodligen av väldigt annorlunda anledningar jämfört med er då ni verkar gå i tron att filmen är bättre än boken!

  Visst har väl filmen sin charm också, förmodligen främst i de vackra stämsångerna och den fantastiska gestaltningen av rumpnissarna. Men, jämfört med boken så har filmen verkligen NOLL emotionell slagkraft. Det är allvarligt talat bara de flesta nyckelscenerna från boken staplade på varandra utan någon vidare hänsyn till bra pacing. Och Birk är en väldigt bra karaktär egentligen!

  Så jag tycker verkligen ni bör ta er tiden att läsa igenom boken, eller kanske ännu bättre; lyssna på ljudboken som Astrid läste in. 🙂 Alternativt kolla in den nya animeserien som Studio Ghiblis Goro Miyazaki regisserade. Den följer faktiskt boken väldigt bra, då den ju får över tio timmar på sig att berätta historien, istället för bara två som filmen fick. Det är 3D-animerade karaktärer i supervackra Ghibli-bakgrundmålningar av svensk natur, vilket skaver i ögonen lite grand i början, men till och med en stor förespråkare för traditionell animering som jag vande mig och har inte mycket att anmärka på. Alla rövarna har också fått, om än endimensionella, men ändå distinkta personligheter, vilket varken boken eller filmen lyckades särskilt bra med.

  De lyckades dock inte riktigt med den där speciella känslan av nordiska sagoväsen, men mycket av det går nog att fixa till den svenska dubben, som ska sändas någon gång till våren: http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article21526472.ab

 3. ReDead säger:

  Oh, ja just det ja, ska också bara säga att jag verkligen uppskattade era emoplaylists! (mer för historierna snarare än musiken då 😉 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *